6 modalități simple de a spune “nu”

6 modalități simple de a spune “nu”

Ți s-a întâmplat să vrei să spui nu, să refuzi pe cineva, și totuși nu ai facut-o?

Ei bine, nu ești singur. În trecut, nici eu nu eram foarte pricepută la a spune “nu”, pentru că nu voiam să rănesc sentimentele celorlalți.

De exemplu, de fiecare dată când mi se cerea ajutorul eram gata să îl ofer, deși aveam alte treburi mai importante de făcut. Faptul că nu știam să spun “nu”, era valabil in toate domeniile vieții mele, de la colegi la șefi, prieteni, familie.

Cu timpul am realizat că a nu spune “nu” atunci când este cazul, este foarte rău pentru mine; irosisem mai mult timp și energie pentru alții decât era cazul. Am fost pe cât de surprinsă, pe atât de frustrată de această realitate.  Încet, încet, am început să invăț să spun “nu”.

De ce ne este greu să spunem “nu”.

Înainte de a învăța să spunem “nu”, ar trebui să înțelegem de ce ne este atât de greu să o facem.

  1. Vrem să ajutăm. Suntem genul “trup și suflet”, nu vrem să-i refuzăm pe ceilalți, și vrem să ajutăm acolo unde este posibil, chiar dacă pentru asta ar trebui să renunțăm la timpul nostru.
  2. Ne temem să nu părem nepoliticoși. Am crescut cu noțiunea că a spune “nu” celor mai în vârstă decât noi, este nepoliticos.
  3. Nu vrem să îi facem pe ceilalți să se simtă prost.
  4. Ne dorim să fim agreabili. Nu vrem să fim excluși pentru că suntem in discrepanță cu părerile celorlalți, așa că le acceptăm chiar dacă fără convingere.
  5. Ne este teama de conflict. Ne este frică că persoana pe care o refuzăm devine furioasă, ceea ce ar genera o confruntare neplacută. Sau chiar dacă aceasta nu se întâmplă, ar putea fi create premisele unor consecințe negative pe viitor.
  6. Teama de a nu pierde oportunități. Poate că urmare a refuzului nostru ni s-ar închide niște uși.
  7. Teama de a nu ne strica relațiile. Unii dintre noi iau refuzul ca pe o respingere.

Dacă te regăsești în vreunul din motivele de mai sus, sunt și eu cu tine. Mă recunosc în fiecare, într-o masura mai mare sau mai mică, așa cum eram în trecut.

Totuși, din experiența pe care o am acum  în a gestiona relațiile cu oamenii atât la job cât si situații de viață, am realizat că aceste motive sunt preconcepute. A spune “nu”, nu înseamnă că ești nepoliticos, dezagreabil, sau că nu-ți pasă de ceilalți.  A spune “nu”, nu înseamnă că intri în conflict cu ceilalți și nici că pierzi oportunități. Și în mod categoric, a spune “nu” nu înseamnă că strici relațiile cu cei din jur.Acestea sunt doar false credințe din mintea noastră.

A spune “nu”, înseamnă a-ți valoriza timpul și a-ți respecta principiile și prioritățile. În fond, avem propriile noastre priorități și nevoi, ca toți ceilalți.

Până la urmă problema nu este să spunem “nu”, ci felul în care o facem: acesta influențează rezultatul.

A SPUNE “NU”, ESTE DREPTUL TĂU!

Decât sa eviți să spui nu, mai bine este sa înveți modalitățile corecte de a refuza într-un mod diplomatic, păstrând astfel în continuare relații bune cu ceilalți.

După ce am început să spun “nu”, am constatat ca nu este chiar atât de greu. Ceilalți erau foarte înțelegători, și nimeni nu a avut nicio reacție ne-la-locul ei. Crede-mă: frica de a spune “nu” este doar în mintea noastră.

Dacă nu știi cum sa faci, iată mai jos cateva exemple simple. Folosește metoda care este cea mai potrivită pentru tine și pentru situația în care o folosești.

1.   “Nu mă pot angaja la asta acum, pentru că am alte priorități.”

Dacă ești prea ocupat să răspunzi solicitării, poți folosi această metodă. Acest răspuns lasă să se înțeleagă că esți prins pentru moment, motiv  pentru care interlocutorul ar trebui să-și amâne sau anuleze solicitarea. Dacă ți se pare potrivit, poți chiar să împartășești preocuparea ta de moment, pentru ca interlocutorul să înțeleagă mai bine.

Eu folosesc metoda asta când sunt foarte ocupată, sau am un termen de respectat.

2.   “Nu este cel mai bun moment acum, sunt implicat in ceva. Ce zici să ne auzim mai târziu?”

Este des întâlnită situația să primești o solicitare bruscă atunci când esți în mijlocul unei activități. Mi s-a întâmplat sa primesc telefon de la un prieten sau coleg, exact când eram într-o întâlnire, sau in miezul unei activități importante. Această metodă este foarte bună pentru a pune în “stand by” o solicitare. În primul rând îl faci pe celălalt să înțeleagă că nu este cel mai bun moment să-ți ceară ceva, atâta timp cât esti implicat în altceva. În al doilea rând, îți arăți disponibilitatea de a ajuta, sugerând un alt moment, convenabil pentru tine. În felul ăsta, persoana nu se simte refuzată.

3.  “Mi-ar plăcea să fac asta, dar…..”

Eu folosesc des asta, ca un mod delicat de a spune “nu”. Este incurajator pentru că lasă persoanei impresia ca ești interesat de subiect, Funcție de circumstanțe, poți continua cu varianta #1 (daca ai alte priorități), sau #5 (dacă ai alte preocupări)

4.   “Lasă-mă să mă gândesc la asta, și revin eu.”

Aceast raspuns este mai mult un “poate” decât un “nu”. Dacă ești interesat, dar nu vrei să spui “da” acum, folosește-l. Câteodată, ceea ce mi se cere mi se pare o idee bună care vine în întâmpinarea a ceva ce deja am in minte, dar nu vreau să promit nimic până nu mă gândesc mai bine. Sunt de asemenea și situații când am sentimentul că ceva nu este în regulă, și atunci îmi aloc ceva timp ca să reflectez. Dacă solicitantul este sincer în legatură cu cererea sa, și aceasta este importantă pentru el, va fi mai mult decât fericit sa aștepte puțin. Spune-i totuși când să se aștepte la un răspuns.

Dacă totuși nu ești interesat deloc, nu-i crea persoanei așteptări deșarte. Nu este corect. Folosește metodele #5, #6 și care sunt categorice.

5.   “Nu sunt persoana potrivită să te ajute în legătură cu subiectul ăsta. De ce nu încerci cu X?”

Dacă îți este solicitat ajutorul și nu te pricepi, sau nu ai resursele necesare să o faci, lasă clar să se înțeleagă că nu ești persoana potrivită. Dacă ești în masură, dă-i o informație care să-l ajute, fie către cineva pe care cunoști, sau cineva care ar putea cunoaște pe altcineva, sau un departament anume. Eu întotdeauna ofer un contact alternativ, asftel încât persoana să nu aibă sentimentul că s-a blocat în refuzul meu.

6. “Nu, nu pot.”

Cel mai simplu și mai direct mod de a spune “nu”. Noi suntem cei care construim bariere în mintea noastră. Este posibil ca pur și simplu să nu poți.

Învață să spui “nu” solicitărilor care nu te interesează, și de îndată ce o vei face, vei descoperi cât de simplu este de fapt. Vei avea mai mult timp pentru tine; timpul și preocupările tale sunt mult mai importante decât orice altceva. Eu am facut-o și am avut numai de câștigat. Acum am mai mult timp pentru mine și pentru ceea ce consider eu că este cu adevarat important.

Nu mai sta pe gânduri. Pur si simplu fă-o. Spune “nu” atunci când este cazul, și o să vezi că nu este nici pe jumătate atât de greu cât ți-ai imaginat.

Te aștept să-mi spui cum a fost. Lasă un comentariu ca să-i încurajezi și pe alții.

Dacă vrei un sfat legat de o situatie concreta din viata ta, scrie-mi aici .

Pe curând,

Aurora

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*